Optimering af vanding og afvanding

Optimering af vanding og afvanding - SEGES Projektsitet

Det er formålet at stabilisere og øge indtjeningen i markbruget ved at sikre god afvanding af dyrkede marker og øget indtjening ved markvanding. God afvanding er et grundvilkår for rentabel planteproduktion med lav miljøbelastning. I projektet opsamles, opbygges og formidles ny viden inden for dræning og markvanding.

Der gennemføres forsøg med strukturkalkning af jorden over dræn på leret jord med henblik på at opnå en forbedret dræneffekt og reduceret udledning af fosfor via drænafstrømning. Der foretages målinger af dræneffekt i et langvarigt forsøg med dræntyper og drænmaterialer. Endvidere undersøges afvandingens betydning for plantevækst, næringsstofudnyttelse og udbytte i et flerårigt afvandingsforsøg.

På baggrund af nye forsøgsresultater udarbejdes en strategi for markvanding i græs og kløvergræs med henblik på en økonomisk optimering af vandingsindsatsen. På baggrund af data fra afgrødescanninger, registreringer af afgrødernes udvikling og klimadata udvikles dels nye dels opdaterede afgrødemodeller til styring af markvandingen. Der foretages opgørelser af afgrødernes vandingsbehov afhængig af jordbund og vejrforhold med henblik på at tilvejebringe et opdateret grundlag for tildeling af vand i indvindingstilladelser. Udnyttelse af satellitdata giver helt nye muligheder for præcisionsstyring af markvandingen. Det undersøges, hvordan satellitdata kan udnyttes til at optimere markvandingen.

Præsentation fra Plantekongres 2018
For at sikre rettighed og rationel markdrift kan det være nødvendigt at bortlede vand fra vores marker.
Væsentlige observationer fra målinger af vandspejlsdynamik, samt opnåede resultater ang. effekten af forskellige niveauer af kvælstoftilførsel på kerneudbyttet og kvælstofudbyttet i kerner i dyrkningsforsøg med høj (95-120) og lav (60-65 cm) drændybde.
Der foreligger nu seks års resultater fra et forsøg med drændybdens betydning for udbyttet. Nærværende artikel viser de seneste resultater og et sammendrag af udvalgte resultater fra hele forsøgsperioden (2012-2017).
Opsamling fra møde i SAGRO den 23. november 2017 om styring af markvanding, vandingsbehov og strategi for vanding af kløvergræs.
Programmet Vandregnskab til styring af vanding kan generelt simulere afgrødernes udvikling tilfredsstillende, dog skal modellen for vinterraps tilrettes.
I løbet af få dage er der vandingsbehov i vinterraps og andre overvintrende afgrøder på grovsandet jord. Nu skal vandingsanlægget være klar.
Kurset fandt sted d. 2.-3. november 2017
Indlæg på møde for landmænd om strategi for markvanding af kløvergræs den 13. marts 2017.
Notatet sammenfatter seks års observationer og målinger af dræneffekter af forskellige drænfiltre og drænmetoder. Desuden beskrives forsøgsaktiviteter, der vil gennemføres i 2018.
Drændybde påbirker udbytte og kvælstofudnyttelse
Miljøstyrelsen får udviklet et screeningsværktøj kaldet Vand Web og nye modeller til beregning af vandindvindingens påvirkning af den økologiske tilstand i vandløb. Det afprøves i 2018 og forventes klar i 2019.
Nyt grundlag for tilladelser til markvanding - Afgrødernes vandingsbehov og mulighederne for at markvande optimalt.
Data for grundvandsstand, klima, høst fra 2014-2017 (data fra 2013 er uploaded på fondssitet i 2013).
Der er gennemført et litteraturstudie om anvendelse af satellitdata til styring af vanding samt en test af satellitmålinger med målinger på jorden.
På baggrund af forsøg med vanding af græs og kløvergræs er der udarbejdet en strategi for vanding af kløvergræs med henblik på økonomisk optimering.
Afrapportering af forsøgsåret 2017
Artikel til fagmagasinet Danske Kartofler i maj 2017 om grundlaget for tilladelser til markvanding.
The gross- and net-irrigation requirements of crops and model farms with different root zone capacities at ten locations in Denmark 1990-2015
Det årlige behov for markvanding er beregnet for perioden 1990-2015 ud fra klimadata for 10 lokaliteter i Danmark og ved 6 forskellige rodzonekapaciteter.
Præsentation til kursus i dræning af afvanding d. 2.-3. november 2017

© 2021 - SEGES Projektsitet